21 Haziran Mevsimsel Olaylar

21 Haziran, Dünya üzerindeki en uzun gün ve en kısa geceye işaret eder. Bu tarihe yaz gündönümü de denir ve Kuzey Yarımküre'de yaz mevsiminin başlangı
0

21 Haziran, Dünya üzerindeki en uzun gün ve en kısa geceye işaret eder. Bu tarihe yaz gündönümü de denir ve Kuzey Yarımküre'de yaz mevsiminin başlangıcına, Güney Yarımküre'de ise kış mevsiminin başlangıcına denk gelir.

 Bu olayın nedeni, Dünya'nın ekseninin eğimli olmasıdır. Dünya, Güneş çevresinde yörüngede dönerken, ekseninin eğimi nedeniyle Kuzey Yarımküre Güneş'e daha fazla yaklaştığı ve Güneş ışınlarının daha dik bir açıyla geldiği dönemdir. Bu, Kuzey Yarımküre'de sıcaklıkların artmasına, günlerin uzamasına ve gecelerin kısalmaya başlamasına neden olur. 

Güney Yarımküre için durum tam tersidir.

Güneş ışınları daha düşük bir açıyla düşer, bu nedenle sıcaklıklar düşer, günler kısalır ve geceler uzar. Bu nedenle, Güney Yarımküre'de 21 Haziran'da kış mevsimi başlar.  21 Haziran aynı zamanda Dünya üzerindeki Tropiklerin Kuzeyinde (Kuzey Tropiği) ve Güneyinde (Güney Tropiği) bulunan Tropiklerin en uzun gündönümleridir. Bu nedenle, Tropik bölgelerindeki sıcaklık ve yağış rejimleri üzerinde önemli etkileri olabilir.

 



 Bu konu için özel hazırladığımız A4 konu notunu indirebilirsiniz


0

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

blogger
© Din Bilgesi Materyalleri
Merve ve Abdullah Hoca İnançla üretiyorlar