8. Sınıf 1. Ünite: Mevsimlerin Oluşumu Konu Anlatımı

Mevsimlerin Oluşumu Mevsimlerin oluşumu, Dünya'nın eksen eğikliği ve yörüngesi ile ilgilidir. Dünya, yörüngesi boyunca güneşe doğru dönerken, yörünge
0

Mevsimlerin Oluşumu

Dünya'nın eksen eğikliği ve yörüngesi ile ilgilidir. Dünya, yörüngesi boyunca güneşe doğru dönerken, yörüngesinin eğimi nedeniyle farklı mevsimler yaşar.

  1. Dünya'nın eksen eğikliği yaklaşık olarak 23.5 derecedir ve her yılın yaklaşık olarak 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde güneş ışınları Dünya'nın ekvatoruna doğrudan dik gelir. Bu tarihlerde, Dünya'nın her iki yarısı da güneş ışınlarının eşit bir şekilde dağıldığı bir durumda olduğundan, bu tarihlerde ilkbahar ve sonbahar ekinoksları meydana gelir.
  2. Dünya, yörüngesi boyunca ilerlerken, eksen eğikliği nedeniyle güneş ışınları farklı açılarla düşer ve mevsimler değişir. Yani, güneş ışınları Dünya'nın yüzeyine daha dik düştüğünde, daha fazla ısı ve ışık verir ve daha sıcak mevsimler yaşanır. Güneş ışınları daha düşük açılarla düştüğünde, daha az ısı ve ışık verir ve daha soğuk mevsimler yaşanır.

Böylece, Dünya'nın yörüngesi ve eksen eğikliği, farklı mevsimleri yaratır. Kuzey yarıkürede, güneş ışınları daha dik düştüğünde yaz yaşanırken, güneş ışınları daha az dik düştüğünde kış yaşanır. Güney yarıkürede ise durum tam tersidir.

Mevsimler ve Özellikleri


Mevsimler, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış olarak sıralanır ve her bir mevsimin kendine özgü özellikleri vardır.

İlkbahar:

İlkbahar, genellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yaşanır. Bu mevsimde günler uzamaya, hava ısınmaya ve bitkiler yeniden yeşermeye başlar. İlkbahar yağmurları ve eriyen karlarla birlikte nehirler ve göller taşabilir.


Yaz:

Yaz, genellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanır. Bu mevsimde hava oldukça sıcak ve güneşli olur. Okullar tatil olduğu için, insanlar tatil planları yapar ve denize, havuza veya piknik alanlarına giderler.


Sonbahar:

Sonbahar, genellikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yaşanır. Bu mevsimde, hava yavaş yavaş soğumaya başlar ve yapraklar sararmaya ve düşmeye başlar. Bu dönemde hasat mevsimi olduğundan, ürünlerin toplanması ve depolanması için yoğun bir dönemdir.


Kış:

Kış, genellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yaşanır. Bu mevsimde hava soğuk ve karanlık olur. Bazı bölgelerde kar yağışı görülür ve buzlanmalar olabilir. Kış, Noel tatili ve yılbaşı gibi özel günlerle birlikte kutlamaları ve festivalleri de içerir.


Sizler için hazırladığımız sunum PDF dosyası ektedir.


0

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

blogger
© Din Bilgesi Materyalleri
Merve ve Abdullah Hoca İnançla üretiyorlar